Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΥΔΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


Αρ. Πρωτ.: 1177                          
                              
                              ΄Υδρα, 16/8/2012

                                          Προς
                                          την εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
                                          για την στήλη «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ»

Αγαπητή «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»,
με έκπληξη διαβάσαμε στην στήλη «Προβολές», σελ. 13, της 14ης Αυγούστου 2012, κείμενο της κας Μαργαρίτας Πουρνάρα, με τίτλο «Το μοντέλο της Ύδρας», στο οποίο διατυπώνει ερωτηματικά για το πώς σώθηκε έως σήμερα η Ύδρα.
Αν η κα Πουρνάρα συμβουλεύονταν το αρχείο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ», θα εύρισκε  όλες τις απαντήσεις και πλήθος πληροφοριών για το πώς η Ύδρα, παρά τις πληγές της για όσους την γνωρίζουν, παραμένει ακόμα θελκτική. Έτσι, θα απέφευγε να γράψει ένα κείμενο, που εκφράζει μεν την πραγματικότητα όσον αφορά στην ομορφιά του νησιού, αλλά δεν αποδίδει το δίκιο στην συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και στον ακομμάτιστο ιστορικό Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας, που πέτυχε όχι μόνον την επιστροφή της Ύδρας στην προστασία του ΥΠΠΟΤ το 1993, με υπογραφή του αείμνηστου Προέδρου Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και έξι(6) υπουργικές αποφάσεις από το 1994 έως το 2002, με κορυφαία την υπ. αριθμ. 648/2002 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που προκάλεσε ο Σύλλογος και αποδέχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τότε  υπουργός ΥΠΠΟΤ, βάσει της οποίας, κάθε κίνηση των ελάχιστων τροχοφόρων που υποχρεωτικά ανήκουν στο δήμο τηςΎδρας, πρέπει να έχει την έγκριση του ΥΠΠΟΤ. Επί πλέον, ο Σύλλογός μας πέτυχε να εκδοθούν δύο(2) τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ για τη σωτηρία της αρχαιολογικής νήσου Δοκός Ύδρας, την κατεδάφιση παρουσία Εισαγγελέως δέκα πέντε(15) αυθαιρέτων κτισμάτων στον αιγιαλό αυτής300 μέτρααπό το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο 4.500 ετών, εγγύς συλημένου βυζαντινού νεκροταφείου και το κυριότερο, την κήρυξη της Ύδρας ολόκληρης ως τόπο αρχαιολογικό με ιστορία 6.000 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Ο Αντώνης Καρκαγιάννης, ο Κώστας Ι. Αγγελόπουλος, η Γιώτα Συκκά που επί χρόνια κάλυπτε τις συνεδριάσεις του ΚΑΣ στο ΥΠΠΟΤ, ο ΓιώργοςΛιάλιος, αλλά κυρίως η Ελένη Μπίστικα με τους πενήντα(50)! και πλέον «Τήλεφους» αφιερωμένους στον αγώνα για την σωτηρία του μονάκριβου αυτού νησιού, αλλά και η στήλη «ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ» που φιλοξένησε τα κείμενα αγωνίας του Υδραίου ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, που ενεργεί πάντα αυτόνομα, χωρίς καμία εξάρτηση παρά μόνον από την αγάπη του για την γενέθλια γη του και ο οποίος είχε συμπαραταχθεί ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών με τον Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας και δεκάδες άλλους φορείς και εκατοντάδες προσωπικότητες στο ΚΑΣ για να μην χτιστεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα 6.000 τ.μ. περίπου, Άγγλου μεγαλοεπιχειρηματία, συμπαρατάχθηκαν με τον Σύλλογο Οικολόγων Ύδρας και τους επί 25 χρόνια αγώνες του, ώστε το νησί να συνεχίζει να προκαλεί τον θαυμασμό χιλιάδων επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, και το ενδιαφέρον σοβαρών επενδυτών χάρις στο νομικό πλέγμα προστασίας του που εξασφαλίζει- έως σήμερα!-την ποιότητα της επένδυσης.
Αν έψαχνε προσεκτικά η συντάκτης του κειμένου, θα εύρισκε στο διαδίκτυο-http://hydraseal.blo
gspot.com-όλα τα επίσημα έγγραφα και ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα παραπάνω,

και θα απέδιδε τα εύσημα στους ανθρώπους που πάντα αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, όπως ο Υδραίος ζωγράφος, αείμνηστος Παύλος Παντελάκης που μας έδειξε το δρόμο για τίμιους αγώνες για την νομιμότητα και τον πολιτισμό, και ο μέγας Υδραίος, επίτιμο μέλος του Συλλόγου μαςΝ.Χ. Γκίκας, με την γνωστή επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη, που συνηγορούσε απολύτως με τους αγώνες του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας για την επιστροφή της Ύδρας στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Άπειρα δημοσιεύματα επίσης, εφημερίδων όπως, ΤΑ ΝΕΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ΕΘΝΟΣ, ΑΥΓΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, επιβεβαιώνουν τον αγώνα του Υδραϊκού λαού. Άλλο η αειφόρος ανάπτυξη με σεβασμό στα αναντικατάστατα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και του λαϊκού μας πολιτισμού, και άλλο η αλλοίωση, ή η υποβάθμιση χάριν της «ανάπτυξης». Τυχούσα τέτοια υπονόμευση της μονάκριβης Ύδρας θα αντιμετωπιστεί με τον ίδιο νόμιμο τρόπο από την πολιτισμένη ανθρωπότητα, διότι η υπεράσπισή της δεν είναι θέμα μόνον των αγωνιζόμενων Υδραίων, είναι θέμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Τέλος, κρίνουμε ατυχή την επιτηδευμένα αόριστη απάντηση του σημερινού δημάρχου στην κα Πουρνάρα, ότι η Ύδρα σώθηκε από μόνη της. Τίποτα δεν σώζεται μόνο του, κύριε δήμαρχε.

Με τιμή
Ο πρόεδρος                     ο γεν. γραμματέας

Μανόλης Τσακίρης          Νίκος Μεγαπάνος

Υ.Γ.: Παρακαλούμε θερμά για την κατ’ εξαίρεση δημοσίευση ολόκληρης της επιστολής μας,         λόγω του κρισιμότητας του θέματος και διότι αφορά και τους ιστορικούς αγώνες της εφημερίδας σας.

Τηλ. Επικ.: 6977/203198 Μανόλης Τσακίρης////Ταχ. Δ/νση ‘Υδρας: Τ.Κ. 180 40 Ύδρα//// Ταχ. Δ/νση Αθηνών: Περιάνδρου 12, 151 26 Μαρούσι
Η παρούσα επιστολή με σφραγίδα και υπογραφές έχει αποσταλεί και στο φαξ της εφημερίδας 210/4808055.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου