Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας : Εκδήλωση μνήμης για την Κύπρο.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΎΔΡΑΣ
 
                                                      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Το Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας φιλοξενεί την Εκδήλωση μνήμης για την Κύπρο, την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021, ώρα 8.30 μ.μ., με θέμα «Η συμμετοχή της Κύπρου στην Επανάσταση του 1821 και η πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού έκτοτε».
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος και θα μιλήσει για άγνωστες πτυχές της συμμετοχής της μαρτυρικής μεγαλονήσου στην Επανάσταση του 1821. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Ύδρα Υπουργός της Κυπριακής Κυβέρνησης για να συμμετάσχει σε εκδήλωση.
Θα μιλήσουν επίσης ο γνωστός σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, ο οποίος θα αναφερθεί στην πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού έκτοτε, καθώς και η Ελένη Κριεζή, απόγονος της ομώνυμης ιστορικής οικογένειας .
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. κ. Εφραίμ, ο Δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης και η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου.
Την εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα απαγγείλει ποιήματα Κυπρίων ποιητών η ποιήτρια Αντρέα Δημητρίου.
Λίγα λόγια για τους ομιλητές:
Ο Πρόδρομος Προδρόμου γεννήθηκε το 1958 στην Τυβίγγη (Γερμανία) με καταγωγή από την Άσσια Αμμοχώστου και το Καρλόβασι Σάμου. Έχει ζήσει στη Λευκωσία, την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε στο Παρίσι και παρακολούθησε σπουδές Νομικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας από τον Δεκέμβριο 2019. Έχει υπηρετήσει μεταξύ άλλων, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, βουλευτής Λευκωσίας, εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, αναπληρωτής Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής - Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών & Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και Προϋπολογισμού, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου – Ε.Ε., Πρόεδρος της πολιτικής κίνησης Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και Εκπρόσωπος στην προεκλογική εκστρατεία του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Εργάστηκε ως παραγωγός και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών, ενώ υπήρξε τακτικός αρθρογράφος σε εφημερίδες. Διετέλεσε συνεκδότης της λογοτεχνικής επιθεώρησης Ακτή.
Ο Στάθης (Στάθης Δ. Σταυρόπουλος) γεννήθηκε το 1955 στον Πύργο Ηλείας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Άρχισε να δημοσιεύει σκίτσα το 1981 στον Οδηγητή και στον Ριζοσπάστη όπου άρχισε να γράφει και κείμενα. Έχει συνεργαστεί επί μακρόν με εφημερίδες (Πρώτη, Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Real News, Παρόν, Το Ποντίκι κ.α.), όπου υπέγραφε τις στήλες «υποβρύχιο», «ναυτίλος» και «πράβντα» και περιοδικά (Αντί, 4Τροχοί, Μετρό, Επίκαιρα κ.α.). Έχει εικονογραφήσει λογοτεχνικά βιβλία κι έχει βραβευτεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο (902 Αριστερά στα FM, 9,84, ΣΚΑΙ, Real Fm κ.α.) κι έχει εκδώσει 32 βιβλία με σκίτσα, γελοιογραφίες, εικονογραφημένα τραγούδια και κόμιξ.
Η Ελένη Κριεζή είναι κόρη του στρατηγού Κωνσταντίνου Κριεζή απογόνου της οικογένειας του ναυάρχου Αντωνίου Κριεζή. Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι εταίρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδας και εταίρος της Εραλδικής Εταιρείας.
Η Αντρέα Δημητρίου είναι Ελληνοαυστραλή ποιήτρια κυπριακής καταγωγής. Το 2006 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή The Mountains Couldn't Walk Away που αναφέρεται στις παιδικές τραυματικές της εμπειρίες από την τουρκική εισβολή. Έχει επίσης δημοσιεύσει στα Ελληνικά το 2012, ένα ποιητικό ημερολόγιο με ποιήματα και φωτογραφίες της για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Το 2017 δημοσίευσε την ποιητική συλλογή The inconsolable clock στη Μελβούρνη, που επεκτείνεται από τους πολέμους για φυσικούς πόρους έως και το υπαρξιακό αδιέξοδο.

(Στην φωτογραφίες απεικονίζεται ο ιερομάρτυρας Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός ο οποίος απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς την 9η Ιουλίου 1821 και ο εθνικός ποιητής της Κύπρου Βασίλης Μιχαηλίδης που κατέγραψε με ποιητικό τρόπο τα τραγικά γεγονότα στο ποίημα του “Ενάτη Ιουλίου”. Απεικονίζεται επίσης η σημαία της Κύπρου την εποχή εκείνη).